logo

ROEMENIE

 

 

Home

KWB-Larum

Activiteiten

Kleine raak

WTC/MTB

Roemenië

Foto's

Links

Contact

 
 
 

 

katholieke kerk

Roemenië en de KWB van Larum

slatina timis

Reportage Slatina Timis op de nationale TV in Roemenië

TVR, de nationale Roemeense TV-zender heeft een korte reportage uitgezonden over modeldorp Slatina-Timis.

klik hier voor de reportage

In het eerste deel toont Johny het medisch centrum en legt hij de werking van Adams uit.
De burgemeester doet ook zijn woordje.
In het laatste deel stelt Anton Gruber zijn vrijwillig brandweercorps voor.
De samenwerking met Geel wordt door iedereen benadrukt.

 

Slatina Timis

Slatina-Timis, provincie Caras-Severin, is een dorp, gelegen in het Zuid-Westen van Roemenië. Het situeert zich naast de E-70 van Timisoara richting Craiova in de vallei van de Timis, juist waar die het gebergte van de Karpaten verlaat. Ongeveer 120 km van Timisoara en 20 km van Caransebes.
Men ziet vanuit het dorp de tot 2000 meter hoge toppen van de ongerepte Karpaten waar nog beren en wolven wonen. De gemeente Slatina-Timis bestaat uit een hoofddorp en drie gehuchten van samen 3.369 inwoners. De drie gehuchten zijn: Sadova-Veche, Sadova-Noua en Ilova

Slatina-Timis werd, op vraag van enkele Gelenaren, in december 1989 door de gemeenteraad van de stad Geel geadopteerd n.a.v. de Europese actie om deze dorpen te vrijwaren van verdwijning. Onmiddellijk werd vanuit de stad een Geels Roemeniëcomité opgericht met vrijwilligers.
Vanaf 1992 zijn Geel en Slatina-Timis officieel verbroederd. Dit werd uitgebreid gevierd in Slatina-Timis. In 1994 werd de VZW Geels Roemeniëkomitee opgericht, wat een gemengde VZW is tussen de stad Geel en de vrijwilligers van het Geels Roemeniëcomité.

Revolutie Kerstmis : 1989

Rond kerst 1989 breekt in Roemenië de revolutie uit. De beelden zullen velen nog herinneren.Er ontstaat in Vlaanderen een enorme solidariteit met de Roemeense bevolking. De schrijnende televisiebeelden van een volk dat jarenlang onder een dictatuur leefde, bracht de realiteit in elke huiskamer. Om aan de eerste nood te voldoen, worden er goederen verzameld en getransporteerd naar Roemenië. Geel had in 1989 Slatina Timis geadopteerd om te voorkomen dat het dorp zou opgeruimd worden. Begin januari vertrekken 4 mannen van Larum naar Slatina Timis met hulpgoederen.

De eerste kennismaking

Enkele KWB'ers zijn erbij. In de daaropvolgende maanden en jaren wordt er nog naar Slatina Timis gereden. Het Geels Roemeniëcomité coördineert en stuurt de acties. Vrij vlug wordt er overgestapt op meer structurele hulp die blijvend effect geeft: er wordt voor gezorgd dat de gezinnen kunnen aansluiten op de waterleiding, vormingscursussen worden gegeven, de gezondheidszorg wordt verbeterd, er gebeuren renovaties aan gemeenschapsgebouwen, enz. De KWB'ers die betrokken zijn, zijn er vlug van overtuigd dat een sociale beweging een goede zaak zou zijn voor Slatina Timis. Mensen zouden op een plezante wijze mekaar kunnen ontmoeten, er zou terug wat leven in de gemeente komen, er zou terug vertrouwenin mekaar kunnen groeien, enz. Met andere woorden: er zou terug een sociaal netwerk kunnen komen.

bestuur mannenbeweging

Hoe starte het ?

Zo gezegd, zo gedaan. In 1992 vertrekt de eerste Larumse groep bestaande uit KWB'ers en KAV'sters. Er worden in Slatina Timis mensen gevonden die ook voordeel zien in zulke sociale vereniging. Al vlug blijkt dat mannen en vrouwen zich liever apart organiseren. De vrouwenbeweging gaat vrij vlug van start. Ze organiseren allerlei activiteiten: Franse lessen, ontmoetingsavonden, vorming hygiëne, ontspanning, enz. De mannen gaan iets moeizamer van start, maar draaien rond 1998 op kruissnelheid. In 1999 starten de jongeren met een jeugdbeweging.


Waarom een jogging in Slatina Timis

jogging

De jogging was het middel om de mannenbeweging in beweging te krijgen. Door dit te organiseren kon KWB-Larum heel wat kennis overdragen door het simpelweg voor te doen. Elk jaar werd er meer en meer uit handen gegeven. In 2002 nam de mannenbeweging de jogging volledig in eigen handen. Ze organiseren nu volledig zelfstandig hun jogging. In 2001 waren er 700 joggers. De laatste jaren is de opkomst iets minder. Maar er lopen toch nog meer dan 300 mannen, vrouwen en jeugd mee.


Waarom gaat de KWB - van Larum nog steeds naar ginder

De eerste reden ligt voor de hand. We hebben een hechte verbroedering opgebouwd met de mannenbeweging. Beide partijen kijken er naar uit om elk jaar te vernemen hoe het voorbije jaar geweest is. Een tweede reden is dat de mannenbeweging de organisatie volledig in handen heeft, maar voor hun is het financieel onmogelijk om de aankomstpakketten samen te stellen. Ze zijn financieel niet sterk genoeg. Bovendien kan men in Roemenië geen sponsoring of gratis stockoverschotten krijgen zoals wij dit bij onze jogging krijgen. Deze noodzakelijke financiële steun komt van KWB-Larum. Via de pannenkoekenverkoop en wijnverkoop wordt er geld gespaard. Met het gespaarde geld worden er ter plaatse zaken aangekocht: schrijfgerief, schriftjes, fruit, drankje, enz. Verder krijgt KWB-Larum af en toe producten die niet meer verkocht kunnen worden (zeep, kousen, zakagenda's, petjes, enz). Deze materialen nemen we ook mee om in de aankomstpakketten te steken. De derde reden is dat we bij de jogging iets nieuws gestart zijn. Aangezien er veel volk naar de jogging komt kijken (ongeveer 1500 mensen) is het een ideale plaats om enkele eenvoudige kermiskraampjes op te zetten. Zo startten we in 2003 met 3 kraampjes en een (plastieken) eendenrace op het riviertje. Zowel de mannenbeweging, vrouwenbeweging als jeudbeweging organiseren deze kraampjes mee. De opbrengst van deze vlaams/roemeense kermis gaat dan ook naar hen. Ze gebruiken dit om tijdens het werkjaar hun activiteiten mee te kunnen organiseren.

In 2009 gingen we voor het vijftiende jaar naar ginder. De jogging blijft nog altijd een succes. De vriendschappen blijven bestaan, we zijn nog altijd zeer welkom ginder. Ondertussen komen er vragen van dorpjes in de buurt van Slatina Timis om ook bij hen eens te komen vertellen hoe ze met het verenigingsleven moeten starten. Het doet deugd nog altijd deugd om dit te mogen meemaken. Elke keer nemen we afscheid voor een jaar. En elke keer wordt er langs beide kanten wel eens een traantje weggepinkt. Tot in 2010.

Klik hier voor de foto's van 2009.

En de taal :

Vlaams

Roemeens

Vrienden voor het leven Vrienden voor het leven
Schol norok
Gezondheid sănătate
een weinig puţini
warm căld
goedemiddag bună ziua
goededag La revedere
auto maşină
school şcoală
welkom bun venit
goede reis drum bun
tot volgend jaar până la anul viitor

Voor meer info over Slatina Timis : http://www.slatinatimis.ro/
Voor meer info over het Roemeniëcomité Geel : klik hier
Werkingsbrochure Geels Roemeniëcomité : klik hier
ADR - Vlaanderen : http://www.adrvlaanderen.be/
Somepro : http://www.somepro.be/
Geografische ligging Slatina Timis : klik hier

Verslag reis 2010 : Klik hier
Onderrsteuningsreis 2013 :

 

© 2003-2010 KWB - Larum

Mail webmaster